11
Feb
09

KISMIS MINDA

Kismis adalah anggur yang dikeringkan. Boleh dimakan mentah atau diguna dalam masakan dan pembuatan kek. Ia sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi. Gula membentuk kristal di dalam buahnya jika disimpan terlalu lama. Walaupun buah mengecut tetapi ia tidak menjejaskan kegunaannya.

Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, separuh daripadanya adalah fruktosa dan separuh lagi glukosa. Kandungan anti-oksidan kismis sangat tinggi berbanding buah prune dan aprikot.

Kismis juga diguna sebagai sumber diet bagi mendapatkan asid lemak perlu dan tokoferol sebagai anti-oksidan.

KHASIAT:
1. Melindungi hati.
2. Memperbaiki sirkulasi (termasuk bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam (bruise) dan kabur pandangan).
3. Melawaskan pembuangan air besar.
4. Memperbaiki tone dan keanjalan kulit
5. Membantu pelajar meningkatkan memori dan hafalan.
6. Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.

HARGA PENGGUNA
Semenanjung: RM10
Sabah & Sarawak: RM12

Advertisements

0 Responses to “KISMIS MINDA”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: